Benxi
Bezoek adres:
Rossinistraat 3
5344AK
Tel.nr. Algemene zaken
Bedrijfsleider
06-40816360
Super opbrengst actiedag Voedselbank
zelf wachtrijen bij inleveren producten
Kerstactie 2019, Publicaties

880 kratten vol met houdbare producten heeft de Voedselbank voor Oss en Omgeving in één dag bij elkaar ingezameld. ,,Een prachtig resultaat tijdens een prachtige dag”, stelt voorzitter Bert Elberse. ,,Op elke plek waar we stonden spatte de energie er vanaf. Geweldig zoals al de vrijwilligers zich hebben ingezet en zo mooi om te zien dat de inwoners van deze regio zoveel hebben gedoneerd aan de Voedselbank. Dat geeft me een enorm warm gevoel.”

De Voedselbank zamelde zaterdag 14 december bij 10 supermarkten, bij één dorpshuis en op de kerstmarkt van Oss Zuid houdbare producten in. ,,De grootste actie ooit in de vijftienjarige historie van de Voedselbank”, stelt campagneleider Henk Snijders. ,,Voorgaande jaren stonden we al wel eens bij drie supermarkten in Oss. Nu hebben we alles uit de kast getrokken om er een mooi resultaat van te maken.” Dat kon de Voedselbank niet alleen, meer dan 150 externe vrijwilligers hebben zich zaterdag ingezet voor dit goede doel. ,,Het was mooi om te zien dat er zoveel diversiteit in de hulp zat”, memoreert Snijders. Er waren veel politici van de meeste partijen uit Oss, Bernheze en Landerd acties, docenten van het Maaslandcollege, vriendengroepen en leden van de Lady’s Circle. Verder had de werkgroep Toekomst van Schaijk de organisatie van de inzameling in het dorp op zich genomen. ,,Met onze eigen vrijwilligers staken meer dan 200 mensen de handen uit de mouwen.” Bovendien werd de hele actiedag live verslagen door Mfm radio en op televisie door Dtv.

Buiten de geweldige opbrengst was de meerwaarde van de actiedag dat in de gehele regio het gonsde van de actie, stelt Snijders. Van Lith tot en met Schaijk, van Heesch tot en met Berghem en natuurlijk in de stad Oss. ,,De Voedselbank staat definitief op de kaart in de regio Maasland. Zelfs in Landerd kan de gemeente nu niet meer om de Voedselbank voor Oss en Omgeving heen. Het was mooi om te zien dat wethouder Maurice Böhmer de opening van de actiedag in Schaijk verrichtte. En zijn  boodschap was dat Landerd volgend jaar de Voedselbank ook gaat subsidiëren, net als Oss en Bernheze al jaren doen.

Nu de Voedselbank na zaterdag meer bekendheid heeft, hoopt Snijders dat ook de schaamte om een beroep te doen op de voedselhulp afneemt. ,,Mensen krijgen nu hopelijk het gevoel dat het een maatschappelijk geaccepteerde voorziening is waar men gewoon naar toe kan gaan.” Nu helpt de Osse Voedselbank wekelijks zo’n 210 huishoudens uit de gemeenten Oss, Bernheze en Landerd. ,,Maar we weten dat er veel meer gezinnen zijn, die in een zodanige situatie zitten dat we een beroep op ons kunnen doen.”

En met de opbrengst van zaterdag, enkele donaties van bedrijven uit Oss en nog enkele lopende acties, kan de Voedselbank zeker een half jaar de voedselpakketten gezond en smakelijk vullen, stelt voorzitter Elberse. Door het grote succes en het enthousiasme van vrijwilligers en het winkelend publiek voorspellen Snijders en Elberse dat de regio volgend jaar opnieuw zo’n grote actie tegemoet kan zien. ,,En misschien nog wel groter. Want we hebben uit Ravenstein ook al een verzoek gehad om daar bij de Coop-supermarkt te komen staan. Hartverwarmend, dat geeft goede hoop voor volgend jaar.”