Benxi
Bezoek adres:
Rossinistraat 3
5344AK
Tel.nr. Algemene zaken
Bedrijfsleider
06-40816360
Duurzame sla
Nieuws, Persberichten

Sla brengt duurzaamheid binnen bij Voedselbank Oss

OSS – Met de donatie van kroppen sla door Patrick Bekkers uit Geffen is gelijk duurzaamheid binnengebracht bij de Voedselbank voor Oss en Omstreken. De sla is gekweekt onder zonnepanelen op het bedrijf van Bestex Fabricage van Bekkers. En hij heeft aangekondigd de komende twee jaar vaker groente gekweekt onder zijn zonnepanelen te leveren aan de Osse Voedselbank.

Bekkers zit in een proefperiode met het kweken van de groenten onder zonnepanelen. ,,We hebben octrooi aangevraagd over ons systeem en gaan de komende jaren veel testen en ik hoop zo draagvlak voor onze vinding te krijgen.” Het zijn deels zon-doorlatende zonnepanelen die op een verrijdbare systeem zijn geplaatst. Zo kan hij steeds een ander deel van zijn perceel gebruiken.

Bekker is van plan een zestal gewassen te gaan telen onder de zonnepanelen. ,,Omdat de temperatuur enkele graden hoger is dan op de gewone volle grond, is ons seizoen gewoon wat langer. We kunnen eerder beginnen en langer doorgaan. En bovendien is het overdag wat koeler en ’s nachts wat warmer op het veld.”

De sla is het eerste gewas dat hij dit jaar oogst. Hierna komen in ieder geval nog spinazie, andijvie en bonen. Hij verkoopt zijn producten ook deels via enkele winkels, maar hij wil niets weggooien, dus heeft hij de Voedselbank gekozen om de producten te doneren. En de Voedselbank is zeer blij met zijn keuze. ,,Daarmee kunnen we onze voedselpakketten voorzien van veel gezonde producten. We willen ieder pakket, iedere week volgens de schijf van vijf vullen. Maar dan zijn we afhankelijk van de donaties. En met deze toegezegde stroom van gewassen, lukt ons dat makkelijker”, aldus bestuurslid Henk Snijders.

En het is mooi dat het product ook met duurzame teelt tot stand komt. Want Bekkers gebruikt ook geen chemische bestrijdingsmiddelen, stelt Snijders. ,,En het is mooi om verse producten te kweken onder zonnepanelen die ook weer duurzame stroom opwekken.” Dan spreek je van een win-win situatie. ,,En voor de Voedselbank is het nog een extra win-situatie, omdat wij mooie groente krijgen.”

t Spitje

De donatie van Bekkers is een welkome aanvulling op het assortiment van de Voedselbank. ,,Want we krijgen natuurlijk al veel verse producten. Ieder jaar bijvoorbeeld van het Schaijkse volkstuincomplex ’t Spitje en van supermarkten in de regio.” ’t Spitje is volgens Snijders ook een heel mooi initiatief. ,,De leden van de volkstuin zaaien ieder jaar enkele percelen speciaal in voor de Voedselbank en de opbrengst komt iedere week naar Oss.”