Benxi
Bezoek adres:
Rossinistraat 3
5344AK
Tel.nr. Algemene zaken
Bedrijfsleider
06-40816360
‘Fantastische dag voor Voedselbank’
Nieuws, Publicaties

,,Een fantastische dag”, zo omschrijft campagneleider Henk Snijders van de Voedselbank voor Oss en Omgeving de actie van zaterdag 10 december. ,,We hebben maar liefst 784 kratten met mooi houdbare producten opgehaald.” Meer dan de opbrengst heeft het Snijders goed gedaan dat hij zoveel sympathie voor het werk van de Voedselbank heeft mogen ontmoeten. Van de mensen die hebben gedoneerd en van de vele vrijwilligers die enkele uurtjes hebben gegeven om mee in te zamelen.

Zaterdag stonden meer dan 150 vrijwilligers bij twaalf supermarkten in de hele regio Oss producten in te zamelen. Van Geffen tot en met Ravenstein en van Lith tot in Heesch. Verder deden in winkelcentrum De Ruwert te Oss speciaalzaken mee met de actiedag. Daar konden klanten een muntje ter waarde van één euro doneren. ,,Er is echt heel gul gedoneerd.” Bij iedere supermarkt zijn tientallen kratten met houdbare producten opgehaald en ook zijn er lekkere producten voor de Kerst gedoneerd. ,,Zo kunnen we de komende maanden weer mooie en gezonde voedselpakketten samenstellen”, stelt Snijders.

,,Neem bijvoorbeeld eens het aantal blikken en zaken soep die we opgehaald hebben. In totaal 103 kratten met gemiddeld 21 stuks per krat. Dat houdt in dat we voor elk huishouden 9 weken soep in het voedselpakket kunnen stoppen.” Dat geldt volgens Snijders voor ieder product dat is opgehaald. Met de nu opgehaalde producten kan de Osse Voedselbank zeker een paar maanden vooruit.

Naast de ingezamelde producten, kreeg de Voedselbank van het Osse bedrijf Toevast een cheque van 500 euro overhandigd en gaven sommige klanten bij de supermarkten ook nog cash geld. De actiedag werd de hele dag begeleid door Mfm Brabant die van 9.00 tot 17.00 uur live uitzond vanuit de AH-supermarkt aan het Burchtplein in Oss. De Osse wethouder Jacco Peter Hooiveld gaf daar om 9.00 uur het startsein van de actie. Hij zei dat het werk van de Voedselbank aandacht verdiend en hoopte dat veel mensen zouden doneren. In Heesch liet wethouder Maarten Everling zich bij start van de actiedag in dezelfde bewoordingen uit. ,,Steeds meer huishoudens moeten helaas een beroep doen op de Voedselbank”, aldus de beide bestuurders. 

Voedselbank-voorzitter Piet Coolegem was zaterdagavond trost, ,,Als ik zie hoeveel mensen zich inzetten, dan is dat hartverwarmend.” In een rondgang langs alle inzamelpunten zag hij politici van allerlei richtingen, docenten van het Maaslandcollege, vriendengroepen, ondernemers en particulieren zich inzetten voor de Voedselbank. En hij vindt het prachtig dat zoveel winkeliers hun ruimte beschikbaar stellen. ,,Het is goed te zien dat de samenleving zich zo inzet voor de mensen die het moeilijk hebben. Want alleen met onze eigen vrijwilligers is zo’n grote actie niet te draaien.” En waar hij ook kwam, zag hij dat het enthousiasme er vanaf spatte. ,,Hoe mooi was het bijvoorbeeld dat het kamerorkest KamerOsso op twee plaatsen in Oss kerstliederen speelde.”

Snijders verheugt zich nu al op 9 december 2023. Want dat de Voedselbank de inzamelingsactie gaat herhalen, staat voor hem wel vast. ,,Buiten dat het noodzakelijk zal blijven, laat zo’n dag zien dat er veel saamhorigheid bestaat. Dat er nog veel mensen zijn die iets voor anderen over hebben.”